BŐNMEGELİZÉSI HÍRLEVÉL 2015. SZEPTEMBER

bűnmegelőzés

Lassan véget ér a nyár, újra itt a szeptember. Letelik a szabadság, kezdődik a munka és az iskola, életünk visszatér a megszokott kerékvágásba, bár az átállás okozhat némi nehézséget. Mind a felnőtteknek, mind pedig a gyermekeknek vissza kell rázódni a korábbi ritmusba.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, a gépkocsivezetők fokozottan ügyeljenek a közlekedési szabályok betartására, különösen az óvodák, iskolák közelében. A gépkocsiban utazók biztonságára is ügyeljenek az egyébként is kötelező biztonsági eszközök használatával, úgymint gyermekülés, biztonsági öv. A balesetek okai között jelentős hányadot képvisel a figyelmetlenség, amelyet sok esetben inkább a közlekedés helyett másra figyelésnek is nevezhetnénk, ilyen például a vezetés közbeni telefonálás, sms írás, internet böngészése.

Fontos, hogy a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők is legyenek figyelmesek és egészségesen óvatosak, természetesen a rájuk vonatkozó közlekedési szabályok betartása mellett.

A szülőknek javasoljuk, hogy beszéljék meg gyermekeikkel az őket is érintő, legfontosabb közlekedési szabályokat, együtt tervezzék meg és járják be a legbiztonságosabb útvonalat, amelyen a gyermekek közlekedni fognak. Ne feledjék a példamutatást, hiszen ezzel akkor is tanítanak, amikor nem akarnak!

A már egyedül közlekedő gyermekekkel beszéljék meg, hogy a rövidítés érdekében se térjenek el a szokásos útvonaltól – jobb elkésni, mint soha meg nem érkezni -, és mindig értesítsék szüleiket, ha tanítás után nem tudnak a megbeszélt időpontra hazaérni. Nem árt emlékeztetni a gyermekeket arra is, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be idegen autójába, és ne fogadjanak el tőlük ajándékot.

Néha ismerős autójába sem lenne szabad beszállni. A legjobb, ha ilyen helyzet adódik, a gyermekek kérdezzék meg szüleiket – ezzel együtt a szülő tudomására is hozzák, kivel vannak – elfogadhatják-e az ajánlatot?
Hasonlóképpen szükséges a gyermekekkel megbeszélni, ha kénytelenek néhány órát otthon egyedül tartózkodni, hogy ne engedjenek be idegeneket, ne dicsekedjenek el azzal, hogy egyedül tartózkodnak otthon, és kik azok a gyermekek, felnőttek, akiket beengedhetnek a lakásba.

Javasoljuk a szülőknek, hogy lehetőség szerint ismerjék meg gyermekük osztálytársait, barátait, szüleit, legalább egy elérhetőség, telefonszám erejéig. Ha a gyermekek már önálló, közös programot szerveznek egymással, javasoljuk erről az érintett szülők közvetlenül is egyeztessenek! 

A veszélyhelyzetekre történő figyelmeztetések között szentelnünk kell egy gondolatot az internetre is. Tanítsák meg gyermekeiket a biztonságos internethasználatra, amelyhez segítséget kapnak az alábbi honlapokon:
www.saferinternet.hu, www.biztonságosbongeszes.org, www.internethotline, wwww.biztonsagosinternet.hu (utóbbi két oldalon bejelenthetők a jogellenes, káros és illegális tartalmak is.)

S végül, de nem utolsó sorban, a legfontosabb tanács: nyílt, őszinte, bizalmon alapuló kapcsolat kialakítása, megőrzése a gyermekeikkel, hogy minden pillanatban azt érezhessék, a családjuk, a szüleik azok, akikre számíthatnak, akik segíthetnek nekik a gondjaik, problémáik megoldásában.

Természetesen baj esetén, vagy ha egyéb okból segítségre van szükség, mind a felnőttek, mind a gyermekek fordulhatnak a Rendőrséghez az ingyenesen hívható segélyhívó számon:
112
107
vagy az utcán szolgálatot teljesítő egyenruhás rendőrhöz.
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek