Bűnmegelőzési Hírlevél 2016. tél

Advent, karácsony, ünnepi készülődés

Közeledik az év vége, mindenki készül az ünnepekre.  Az üzletekben, az áruházakban, a piacon, a karácsonyi vásárban, a tömegközlekedési eszközökön jelentősen megnövekszik a forgalom, és ez egyben kiváló alkalmat teremt a tolvajok számára.

Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával.

A zseblopások megelőzése érdekében javasoljuk:

 • A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolják, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében,  vagy ha ez kézitáska, azt tartsák mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsák  a karjuk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzék.
 • Soha ne tegyenek pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére!
 • Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges!
 • Még jobban figyeljenek, ha tömegben tartózkodnak, utaznak! Legyenek gyanakvóak, ha oldalba lökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják a ruhájukat, lábukra lépnek!
 • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyék le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!
 • Az áru próbálásakor se hagyják csomagjaikat, télikabátjukat őrizetlenül!
 • Mindig csak annyi csomagot vigyenek magukkal, amennyire képesek odafigyelni!
 • A PIN-kódot ne írják rá a bankkártyára és ne tárolják a kártyával együtt! Ha a kódot nem tudják megjegyezni, olyan helyre írják fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben “megszabadították” a bankkártyájától, azonnal tiltassa le!
 • A  kártyára érdemes a pénzintézettel korlátozást tetetni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást, így a jogosulatlan „használó” is legfeljebb csak a korlátozásig tud visszaélni.

A kártyára érdemes a pénzintézettel korlátozást tetetni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást, így a jogosulatlan „használó” is legfeljebb csak a korlátozásig tud visszaélni.

Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjék az emberek segítségét, és azonnal hívják a Rendőrséget  az ingyenes hívható 112-es segélyhívó számon!

A karácsonyi ajándékok beszerzése közben ne feledkezzenek meg a gépkocsi, illetve a gépkocsiban felhalmozott ajándékok, értékek védelméről sem!

 

 • Gondosan ügyeljenek arra, hogy a gépkocsit minden esetben zárják be, és lehetőleg ne hagyjanak benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket!
 • Ha ez mégis szükséges, tegyék ezt úgy, hogy ne látszódjon kívülről, mi minden található az autóban! Használják a csomagtartót! Ugyan az sem trezor, de biztonságosabb, mint az utastér.
 • Hasonlóképpen fordítsanak gondot a gépkocsi bezárására, és arra, hogy ne hagyjanak benne értéket a karácsonyi, egyházi rendezvények idején, sem a templom környéki parkolókban, vagy a temetőknél.

Az ünnepek előtt a trükkös csalók is karácsonyra készülnek. Számítani lehet arra, hogy az emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét kihasználva igyekeznek pénzt szerezni.

Kérjük beszéljék meg idős hozzátartozóikkal,  ne engedjék be a lakásba a váratlanul jelentkező idegeneket bármire hivatkozzanak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, bármilyen termékkel házalnak, vagy éppen rosszullétet színlelnek, segítséget kérnek, régi ismeretségre hivatkoznak! Legyen kéznél olyan személynek a telefonszáma (szomszéd, rokon, hozzátartozó), akit azonnal tudnak értesíteni és rövid időn belül a helyszínre tud érkezni, hogy ne legyenek egyedül az idegenekkel!

Amennyiben telefonon hivatkoznak unokára, egyéb hozzátartozóra, aki bajba került és pénzre van szüksége, a pénzért pedig rövid időn belül jelentkezik valaki:

 • Ne mondják el a telefonban, mennyi pénzük van otthon!
 • Ellenőrizzék vissza a telefonáló által elmondottakat, hívják fel az unokát, egyéb hozzátartozót és a Rendőrséget!
 • Ne engedjék be a pénzért jelentkező idegent a lakásba és az udvarra sem!

 

Ha hasonló hívást kapnak, kérjük azonnal értesítsék a Rendőrséget, akkor is, ha kellően elővigyázatosak voltak és az elkövető(k)nek  nem sikerült megvalósítani a bűncselekményt!

Minden korosztályt egyaránt veszélyeztetnek a telefonos csalók. Találomra hívnak mindenkit, és arról értesítik a potenciális sértetteket, hogy nyertek egy bizonyos összeget. Ahhoz azonban, hogy a nyereményüket megkapják, utasításokat közölnek a „nyertessel”, amit végre kell hajtaniuk. Az utasítások végrehajtásával az áldozatok vadidegenek telefon kártyáit töltik fel, vagy utalnak pénzt a számlájukra.

 • Javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, ellenőrizzék vissza! Érdeklődjenek annak a telefonszámán, vagy üzletében, irodájában, akinek a nevében a csalók telefonáltak!
 • Ne feledjék, semmilyen nyeremény nem érkezik, nem kapható ilyen módon!
 • Telefonon semmilyen adatukat ne adják meg az ismeretlen telefonálónak, hiszen bárki, bármilyen hivatalos személynek, vagy cég képviselőjének kiadhatja magát!
 • Nyeremény hírét hozó e-mail érkezése esetén is legyenek óvatosak!
 • E-mail-ben se közöljék senkivel sem a számlaszámukat, sem a PIN kódot és ne utaljanak pénzt az ismeretlen által megadott számlára, vagy telefonszámra! Sem a pénzintézetek sem más szolgáltatók nem szokták ezt kérni!

Ha mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, kérjük  azonnal értesítsék a Rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112

 

Békés és boldog karácsonyi ünnepeket és ünnepi előkészületet kívánunk!

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek