Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Vízparti veszélyek

Elérkezett a nyár, a jól megérdemelt pihenés, nyaralás ideje. Nyáron mindenki igyekszik minél több időt strandolással tölteni. Azonban – akár folyóvíz, akár tó mellett, akár egy fürdő medencéiben strandolunk – a fürdőzés veszélyeket is rejt.
A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat.

Fürdőzés

A veszélyes , fürdésre alkalmatlan helyeket „ FÜRÖDNI TILOS” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a bányatavak, az állandóan változó vízmélység, és hőmérséklet különbség miatt.
A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak) fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki.

Alapvető szabályok a nyári strandolások alkalmával:

• Csak kijelölt helyen szabad fürdeni! A fürdést tiltó tábla jelzését ne hagyják figyelmen kívül, mert az életükkel fizethetnek érte!
• Felhevült testtel soha ne ugorjanak a vízbe! Teli gyomorral ne fürödjenek!
• A viharjelző sárga, villogó fénnyel figyelmeztet a veszély közeledtére. I. fokú viharjelzés esetén (percenként 45-ször felvillanó fényjelzés) a parttól 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos! II. fokú viharjelzésnél (percenként 90-szer felvillanó fényjelzés) tilos a fürdés, a vízben tartózkodás!
• Figyelni kell a strand területét jelző bójákra, mert az azon túli fürdőzés veszélyes lehet!
• Aki nem tud úszni, ne használjon gumimatracot, mert véletlenül is lefordulhat a matracról és a mély vízben találhatja magát!
A nyári hőség fokozottan megviseli szervezetünket.
• Az első és legfontosabb dolog: a FOLYADÉKPÓTLÁS! A legmegfelelőbb a hideg ásványvíz, lehetőleg naponta 3-4 liter elfogyasztására törekedjenek, de egyszerre ne igyanak sokat! Az idős emberek, és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, figyeljenek rokonaikra, ismerőseikre!
• Az UV-sugárzás 11.00 és 15.00 óra között extrém magas lehet, védekezés nélkül ne tartózkodjanak huzamos ideig a szabadban! Fényvédő krémekkel mindig kenjék be magukat! Célszerű szellős ruhát viselni, de lehetőleg olyat, ami takar is, hogy ne érje bőrüket sok helyen közvetlen napsugárzás!

A nyári szezonban előfordulhat az is, hogy napszúrás tüneteit észlelik magukon. Napszúrás akkor jelentkezhet, ha sokáig fedetlen fővel tartózkodnak a szabadban, tűző napon.
A rosszullét erős fejfájással és hányingerrel jár. A megelőzés érdekében a déli órákban ne tartózkodjanak napon, fejüket minden esetben védjék sapkával vagy kalappal, valamint ajánlott a hőségben időnként hűvös vízzel felfrissíteni felforrósodott fejüket, arcukat. Ha észlelik a tüneteket, fájdalomcsillapító szedése ajánlott, illetve jót tesz, ha hűvös helyen, sötétben pihennek. Ha azonban a tünetek nem szűnnek meg, forduljanak orvoshoz.

Vagyonvédelmi tanácsok

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása. A strandlopás, besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsi feltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.
Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy a nyaralás élményét ne árnyékolja be az áldozattá válás bosszúsága!

A tolvaj soha nem megy szabadságra. Ne felejtsék: alkalom szüli a tolvajt, de az alkalmat ne Önök teremtsék meg!

A biztonsági szabályok betartása nagyon egyszerű és nagyon sok kellemetlenségtől kímélhet meg. Ami nincs Önnél, azt nem lehet ellopni.

Nyaralás:

• Sporthoz és játékhoz, a strandra, vízpartra csak azt vigye magával, amire feltétlenül szüksége van.
• Értékeit, ha nem tudja otthon hagyni (ékszer, bankkártya, nagyobb pénzösszeg stb.), vagy Önnél van, mert szükséges (iratok, kocsikulcs, bankkártya stb), ne hagyja őrizetlenül. Ha van a strandon, vegyék igénybe az értékmegőrzőt, zárható szekrényeket, vagy felváltva vigyázzanak a holmijukra!
• A bankkártyát soha ne tárolja együtt a pin kóddal.
• Soha ne hagyja értéktárgyait, pénzét, iratait a gépkocsi utasterében. Ha nem tudja magával vinni, zárja a csomagtartóba! Ugyan a csomagtartó sem trezor, de egy kicsit biztonságosabb. n
• Ha mégis lopás áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget, a bankkártyát pedig tiltassa le!
• Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, feljelentést egyaránt tehet külföldön és Magyarországon is, függetlenül attól, hol történt a bűncselekmény

Lakásuk biztonsága:

Igencsak megkeserítheti örömüket, ha a jól sikerült nyaralásból arra érkeznek haza, hogy az otthonukban hívatlan látogató járt és a lakásban hagyott értékeiktől megszabadították Önöket.

Mire figyeljenek?

A legtöbb betörő az ajtón át hatol be. Így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Ez persze vonatkozik a pince, padlás, a kamra és a garázs ajtóira és ablakaira egyaránt.
A lakások behatolás elleni védelme kettős célt szolgál: egyrészt a betörő számára jelzi, hogy nem lesz könnyű dolga – tehát megelőzési funkciója van -, másrészt feltartja a betörőt, esetenként olyan hosszú időre, amely már elég arra, hogy leleplezzék, tetten érjék.

• Fontos az is, ha több napos, hetes utazást terveznek, azt ne hangoztassák, ne írjanak róla internetes közösségi oldalakon, hiszen ezzel is felhívják a figyelmet magukra, illetve az üresen álló lakásra.
• Nyaralásuk idejére bízzanak meg egy családtagot, vagy szomszédot, barátot, hogy rendszeresen ellenőrizze a lakást, ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
• Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy a lakás nem „lakatlan”
• Tájékoztassák szomszédjukat, mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, figyeljen a lakásra, házra!
• Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

Jó pihenést, kellemes nyaralást kívánunk
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek