Látnivalók

Látnivalók

A falu első temploma vélhetően 1288-ban épült, s melyet a török pusztítás után újraépítettek. Az 1696-os Hevenessy-féle összeírás szerint a romos kőtemplom a kálvinisták kezén volt. 1756-ban új sekrestyét és oratóriumot építettek hozzá. Az 1848-as szabadságharc céljaira a templom egy használaton kívüli harangját, -melyet addig a paplakban őriztek mérete miatt- felajánlották. 1944-ben a németek a templomot felrobbantották 1947-ben építették újra, ez látható ma is. Védőszentje a Magyarok Nagyasszonya. A templom mellett található. az I. világháborús emlékmű. A plébániaház már 1332-ben fennállott, a mai épület a XIX. század derekáról való. A török emlék a falu déli felében található.
Már a 17. században létezett nevezetes kőfejtője. A nem mindennapi minőségű vöröses-barna, kitűnően faragható, kemény andezit tufát már a törökök is felhasználták. Ebből a kőből épült 1664 előtt az Egri Minaret.
A helyi népi hagyományokat a Novaji Asszonykórus ápolja, melynek megalakulását a palóckutatás segítette 1971-ben.A kórus népviselete a századforduló viseletét őrzi, sajnos már csak az idősebb kórustagok viselik ünnepnapokon.

haz

A novaji zöldszíves csoport 1990-ben kezdte meg működését az általános iskola keretein belül. Nemsokára gyerekek mellett már szülők, nagyszülők is csatlakoztak. Angliában nemzetközi környezetvédelmi konferencián képviselték Magyarországot.
Túráznak, fákat ültetnek, szemetet szednek, vízvizsgálatokat folytatnak, nyáron táboroznak, versenyeken, pályázatokon sikeresen szerepelnek, őrzik a néphagyományokat, feltérképezik a védett növények és állatok élőhelyeit. (agárkosbor, árvalányhaj, bíboros kosbor, leánykökörcsin, nagyezerjófű, piros kígyószisz, tavaszi hérics, gyurgyalag)

A Zöld Szív történetében először Novaj nyerte el 1999-ben a Zöldszíves falu kitüntetést.

pince

Jellegzetesek a falutól északra eső völgyben a riolittufába vágott borospincék. Kiemelten szépek, a falu régi építésű házai, melynek egyik legszebbikét az Apponyi út 1.sz. alatt láthatjuk . A községben labdarúgó sportkör működik megyei szintű 3 csapattal (felnőtt, ifi, serdülő),valamint az Eger körzet II-ben egy csapattal. A falu majorett csoportjai nemcsak Novajon, de felkérésre más települések különféle rendezvényein is szívesen fellépnek.

Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek