Ismét a trükkös lopásokról…!

Ismét a trükkös lopásokról…!

 

Bűnmegelőzési hírlevelünkben többször is hírt adtunk már a főként az idősek sérelmére, trükkös módszerrel elkövetett lopás bűncselekményekről. Az áldozattá válás elkerülése érdekében továbbra is szeretnénk mind az időskorúak, mind pedig a hozzátartozóik figyelmét felhívni a veszélyre.

A trükkös tolvajok legtöbbször az alábbi legendákkal kérnek bebocsátást :

Azzal csengetnek be a kiszemelt áldozatukhoz, hogy pénzt hoztak a nyugdíjfolyósítótól vagy az önkormányzattól, illetve közüzemi szolgáltató munkatársaként a számlán jelentkező túlfizetést hozták ki az ügyfélnek. Jellemző a vásárlási vagy eladási szándékkal történő házalás során ( pl..fa-, burgonya vagy hagyma eladás, vasanyag, régi használati tárgyak megvásárlása..stb.. ) történő átverés is. Az átadott összegből lényeges, hogy vissza kelljen adni a gyanútlan sértettnek, mert eközben figyelik meg, hogy hol tárolja a megtakarítását, majd a sértett figyelmét elterelve gyorsan elemelik a félretett pénzt, ezután sietősen távoznak.

Jellemzően kapcsolódik az esetekhez a 20.000,- Ft-os bankjegy felváltatása. Erre gyorsan előkerül a biztonságosnak vélt rejtekhelyen tartott pénz, így a tolvajnak már nem is kell keresgélni. Régi módszer, hogy az elkövető ilyenkor hirtelen „rosszul érzi magát” és vizet kér. Amíg a jó szándékú áldozat a konyhába megy, máris a bűnöző zsebébe vándorol a zsákmány. Előfordult, hogy az elkövetők a sértett fia, családtagja ismerősének adták ki magukat, akik a készpénz tartozásukat hozták, mely megfizetéséhez a sértettet pénzváltásra kérték.

A lényeg, hogy gyanakodjanak és legyenek egészségesen bizalmatlanok, amikor idegenek érkeznek és valamilyen ürüggyel el akarják érni, hogy Önök beengedjék őket a portára, a lakásba!

Ne feledkezzenek meg az óvatosságról akkor sem, ha a személyes találkozó előtt telefonon jelentkeznek be az idegenek (pl.hivatalos személynek, közszolgáltató munkatársának kiadva magukat)! Sajnos ez sem garancia a biztonságra, ezekben az esetekben is fontos az elővigyázatosság és a telefonáló hivatkozásának ellenőrzése!

Egyre többször hallunk az úgynevezett „unokázós csalás”- ról is. Ezekben az esetekben közeli hozzátartozóra, főként az unokára hivatkozva kérnek segítséget.

A módszer lényege, hogy a csaló késő este vagy az éjszaka folyamán síró, zaklatott hangon felhívja az idős személyt, közeli hozzátartozójának, legtöbbször unokájának kiadva magát. Elmondja, hogy nagy bajba került, ezért sürgősen készpénzre vagy pénzzé tehető értékekre van szüksége, melyet személyesen nem tud átvenni, de az ismerősét küldi érte.

( Illusztáció, kép forrása: www.biztonsagpiac.hu)

A leggyakrabban színlelt okok, melyekkel felhívják az időseket:

  • Az állítólagos unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt van szüksége pénzre;
  • Az állítólagos unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, aminek sürgős visszafizetése vált szükségessé;
  • Az állítólagos unokát vagy hozzátartozót, megverték, fogságban tartják, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet.

Gyanakodjanak tehát, ha valaki telefonon hívja fel Önöket, és a gyermekükre, unokájukra, esetleg más hozzátartozójukra, jó ismerősükre hivatkozik, aki állítólag megbízta a jelentkező idegent, hogy vegye át a pénzt a bajban lévő hozzátartozó megsegítésére, vagy egy állítólagos tartozás megfizetésére.

Ha ilyen hívást kapnak, azonnal ellenőrizzék a valóságtartalmát úgy, hogy felhívják azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik (unoka, gyermek, egyéb rokon) és a jelentkező idegennek ne adjanak pénzt! Kérjenek segítséget, értesítsék a Rendőrséget! Segélyhívás: 112 !

Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek