Vigyázat, csalók!

Örömmel számolhatunk be arról, hogy az idősek sérelmére az „unokázós” és egyéb más trükkös módszerrel elkövetett csalás, lopás bűncselekmények visszaszorultak megyénkben, köszönhetően a lakosság részéről történő odafigyelésnek és a sikeres felderítésnek. Jó néhány elkövetőt sikerült büntetőeljárás alá vonni, akik más megyékben is követtek el hasonló bűncselekményeket.

Van azonban új „trükk”, amelynek az áldozatai nem feltétlenül idősek, hanem korosztálytól függetlenül mindenki lehet. A trükk lényege, hogy a kiszemelt áldozatot felhívja egy ismeretlen telefonáló azzal, hogy a hívott fél nyert. Különböző összegek szoktak elhangzani, de a nyeremény csak akkor vehető át, ha az illető feltölt bizonyos telefonkártyát, vagy telefon kártyákat, vagy megadja a számlaszámát, vagy utal a számlájáról pénzt stb. A feljelentések szerint a csalók kiadták magukat a Tesco, a Vodafon, a Telecom képviselőinek. Természetesen a nyeremény nem érkezett meg senkinek sem, viszont kár az keletkezett. Feltételezzük, hogy a csalók nem minden próbálkozása vezetett eredményre, és az is elképzelhető, hogy akit kár ért, azok sem tettek mindannyian feljelentést a Rendőrségen.

Kérjük, aki kapott hasonló hívást, függetlenül attól, hogy a csalónak sikerült-e megtévesztenie, mentse el a hívást és értesítse a Rendőrséget!

Javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, ellenőrizzék vissza! Érdeklődjenek a Tescoban, vagy a Tesco telefonszámán a hivatkozott nyereményről, a telefon társaságoknál, vagy annál, akire a csalók éppen hivatkoznak.
Ne feledje! Semmilyen nyeremény nem érkezik, nem kapható ilyen módon!
Telefonon semmilyen adatát ne adja meg az ismeretlen telefonálónak, hiszen bárki, bármilyen hivatalos személynek, vagy cég képviselőjének kiadhatja magát!
Nyeremény hírét hozó e-mail érkezése esetén is legyen óvatos!
E-mail-ben se közölje senkivel sem a számla számát, sem a pin kódját és ne utaljon pénzt az ismeretlen által megadott számlára, vagy telefonszámra! Sem a pénzintézetek sem más szolgáltatók nem szokták ezt kérni!

Ha mégis bűncselekmény történne a sérelmére, kérjük azonnal értesítse a Rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112
Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek