Még mindig trükköznek

bűnmegelőzés

Mindig felháborító, ha az ember bűncselekményről szerez tudomást, de különösen az, ha a bűncselekményt olyanok sérelmére követik el, akik koruknál, fizikai állapotuknál, egyéb oknál fogva kiszolgáltatottabbak, mint az átlag, vagy az elkövetők éppen a sértett jóhiszeműségét, gyermekeik, unokáik iránt érzett szeretetét, féltését használják ki.

Hírlevelünkben és egyéb bűnmegelőzési fórumokon is sokszor foglalkoztunk már az idős korúak sérelmére elkövetett „trükkös” lopásokkal, sajnos azonban ismét, vagy még mindig aktuális a téma.

Ezúttal az elkövetők régi-új módszerrel, az „unokázós” trükkel próbálkoznak, szerencsére nem mindig sikerrel.

A dolog lényege, hogy valaki telefonon felhívja a kiszemelt, időskorú áldozatot, rendszerint a késő esti, éjszakai órákban, és beszámol neki arról, hogy az unokáját baleset érte, bajba került, kórházba kellett szállítani stb, Viszont a lényeg az, hogy azonnal nagyobb mennyiségű pénzre van szüksége, amiért az unoka nem tud ugyan menni, de a telefonálót (vagy esetleg valaki mást) küldi maga helyett. Ha nincs elég készpénz otthon, ékszer is jó. Előfordult olyan eset is, hogy a telefonáló saját magát adta ki a kiszemelt áldozat unokájának (az unoka nevéről az elkövető éppen a sértettől szerzett tudomást, valahogy igy: -Te vagy az….. név…..? – Igen Mama… stb).

Hírlevelünkben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a típusú bűncselekmények nagyon egyszerűen megelőzhetők.

Ha hasonló telefonhívást kapnak, azonnal ellenőrizzék vissza!

Hívják fel Önök az unokát, vagy gyermekeiket, és személyesen győződjenek meg arról, valóban ők telefonáltak-e, valóban baleset vagy egyéb baj történt-e?

Kérjük, hogy a Rendőrséget is értesítsék az ingyenesen hívható segélyhívó számon:

1 1 2

Vagy

1 0 7

Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok! Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önöket!
Semmiképpen ne engedjék be őket a lakásba, udvarra, bármilyen kedvező üzletet kínálnak, bármilyen bajra hivatkoznak, kérjenek segítséget: gyermek, unoka, szomszéd, polgárőr, polgármesteri hivatal,

RENDŐRSÉG

Ez az oldal cookie-k használatával gondoskodik a személyre szabott, teljes körű élményről! Értem Részletek